Lunchtip: 3 recepten voor toast avocado zonder brood
Het succesingrediënt van deze heerlijke en snelle hap is een cracker in plaats van brood. Crackers van pompoenpitten of andere zaden zoals sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten zijn super licht en geven toch een verzadigd gevoel. Het perfecte alternatief voor brood als je eens een dag zonder koolhydraten wil inlassen.
Je kan crackers net als elke toast naar hartelust beleggen, maar stiekem blijft de toast avocado onze favoriet. Zo ook voor Julie Van den Kerchove trouwens, oprichter van haar succesvolle blog over gezonde voeding Julie's Lifestyle. De voedingsdeskundige uit Gent lanceerde onlangs een kookboek waarin ze haar drie favoriete recepten voor toast avocado deelt, maar dan zonder brood. In haar laatste boek ‘Keto in 15 Minuten’ (de opvolger van bestsellers Het Keto Plan en Go Keto), introduceert Julie onder andere de voordelen van de keto-keuken. Ze toont je aan de hand van eenvoudige recepten hoe je je natuurlijke vetverbranding kan activeren zonder calorieën te tellen. Aan de slag!
Dit heb je nodig
- 2 pompoenpitcrackers (zie p. 218 in Keto in 15 Minuten)
- 1 rijpe avocado
- 1 limoen (of citroen)
- zwarte peper en zeezout
- voor de drie versies:
- Versie 1: verse chilipeper
- Versie 2: 1 zachtgekookt of gepocheerd ei + handvol Romeinse sla + peterselie
- Versie 3: 2 sneetjes (75 g) gerookte (wilde) zalm + handvol mesclun (jonge sla) + dille
Vegan
De eerste is een vegan versie, afgewerkt met limoensap en reepjes verse chilipeper. Die geven niet alleen extra smaak en pit aan het gerecht, maar ze zullen je lichaam ook verwarmen en ze kunnen je vetverbranding een extra duwtje in de rug geven dankzij de stof ‘capsaïcine’. Die zal je ook helpen om je langer voldaan te voelen.
Bereiding:
- Beleg de pompoenpitcrackers met avocado, geprakt of in schijfjes. Breng op smaak met limoen- of citroensap, peper en zout.
- Werk af met fijne reepjes verse chilipeper, zonder zaad.
Vegetarisch
Heb je graag een vegetarische in plaats van vegan versie, dan kan je de toast avocado afwerken met een gepocheerd of zachtgekookt eitje. Lekker als ontbijt, of met een kom verse groentesoep bij de lunch. Eitjes van goede kwaliteit (eigen kippen of bio scharrel) zijn rijk aan o.a. proteïne, vitamines D en B12, ijzer en choline – een essentiële voedingsstof om je cellen jong te houden, je spieren te versterken, je hersenen te voeden en je lever te helpen bij het verbranden van vetten
Bereiding:
- Beleg de pompoenpitcrackers met avocado, geprakt of in schijfjes. Breng op smaak met limoen- of citroensap, peper en zout.
- Werk af met een zachtgekookt eitje, peterselie en een handvol fijngesneden Romeinse sla.
Met zalm
De derde versie van de toast avocado met gerookte wilde zalm zit boordevol omega-3-vetten, essentieel om de kans op ontstekingen te verlagen en je immuunsysteem op peil te houden. Lekker als lunch of brunch! Let er wel op dat de gerookte zalm geen toegevoegde suikers bevat. In heel wat supermarkten vind je tegenwoordig al wilde zalm (al dan niet bio) die puur gerookt is met zout.
Bereiding:
- Beleg de pompoenpitcrackers met avocado, geprakt of in schijfjes. Breng op smaak met limoen- of citroensap, peper en zout.
- Werk af met gerookte zalm, dille en een handvol mesclun.
Dit heb je nodig voor de gezonde crackers van zaden:
- 150 gr Gebroken lijnzaad
- 30 gr Sesamzaad
- 60 gr Zonnebloempitten
- 60 gr Pompoenpitten
- 200 ml Water
- 1 tl Zout
Zo maak je het
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom
- Voeg het water toe, schep alles goed door elkaar en laat 20 minuten staan
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat
- Verdeel het beslag gelijkmatig over het bakpapier (ik heb er een vel bakpapier bovenop gelegd en vervolgens met een deegroller uitgerold tot een gelijkmatige laag)
- De laag mag niet dikker zijn dan 3-4 millimeter
- Schuif de bakplaat in de oven en bak voor 25 minuten
- Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een pizzaroller (of met een scherp mes) de crackers in crackerformaat
- Haal de crackers voorzichtig van het bakpapier af (de onderkant is nog licht vochtig en plakt een beetje) en draai ze om
- bak de crackers nogmaals 25 minuten op 180 graden. Blijf er de laatste 10 minuten even bij om in de gaten te houden of ze niet te donker worden
- Laat de crackers op een rooster afkoelen