Hoe ga je om met 'cheat days' tijdens de feestdagen?
De maand december is traditiegewijs een maand van verleiding. Het is bijna onmogelijk om te weerstaan aan al die verwennerijen: chocolade van de Sint, uitgebreide brunches, koekjes bij de koffie, toetjes op elke dag dat er iets te vieren valt, en die oh zo lekkere feestelijke cocktails, digestiefjes of een goede fles wijn bij je Netflix-avond. Maar hoe houd je het binnen de perken? Of beter, hoe houd je je dieet of gezonde eetgewoontes vol als je continue gebombardeerd wordt door calorieën?
L'Officiel raadt aan om de feestdagen gewoon te omarmen. Neem gerust een stukje kerstbuche en klink met een glaasje champagne op het afgelopen jaar, of nieuwe start, des te beter. De feestdagen staan in het teken van genieten, tijd doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, samen koken en nadien lekker lang tafelen. Heb je toch een aantal regeltjes nodig om jezelf in bedwang te houden? Ga dan voor het "Cheat Day" principe, hier zijn enkele tips...
Stel geen "Cheat" planning op
Vooruit plannen kan een fantastische manier zijn om je streefgewicht te onderhouden. Mealprepping bijvoorbeeld, helpt voor veel mensen om hun calorieën op voorhand bij te houden voor de week die volgt. Maar als je een cheat maaltijd of cheat day inplant en daar een laserfocus op hebt, kan dat wel eens leiden tot een ongezonde mentaliteit rond eten. Geef jezelf de ruimte om je af en toe te verwennen, en geef regelmatig - op een verantwoorde manier - toe aan je cravings, maar zonder een exacte dag of tijdstip te plannen wanneer je dit wilt doen. Dat geeft je meer ademruimte om de rest van de tijd aan je gezonde eetgewoonten vast te houden.
Verander "Cheat" naar "Treat"
De taal die je gebruikt als je over je cheat day praat, maakt een groot verschil, omdat je taalgebruik namelijk je mentaliteit kan beïnvloeden. Gebruik liever de term "treat", omdat het een beloning inhoudt, en geeft het gevoel te genieten van de keuze die je gemaakt hebt. Dat kan ook een positieve verandering teweegbrengen in wat je dan eigenlijk eet. Vaak, alleen al de gedachte van een "cheat day", is dat iets super vettig en ongezond.
Omarm je cravings
Een andere tip om je mentaliteit over cheat days te veranderen, is om je cheat day als deel van je doelstellingen te zien, in plaats van een break van je doelstellingen. Vaak heeft het inlassen van een pauze - en iets anders eten dan wat je normaal eet - gunstige effecten op het lichaam, of dat nu één keer per week of een paar keer per maand is. "Zelfs al is het "junkfood", die je tijdens je day off eet", zegt diëtiste Caitlin Self. Onthoud dat het lichaam uitgedaagd wil worden, zo wordt het sterker.