De mythe ontkracht: dit zijn de 5 meest gezonde kaassoorten
Op kaasgebied lijkt de wereld in tweeën gedeeld: sommigen blijven het liefst zo ver mogelijk weg van melk en zuivelproducten voor een gezonder leven, anderen beweren dat 'echte' kazen veel gezondheidsvoordelen hebben. Maar wat is 'echte' kaas? Het zit zo: zoals velen weten, wordt kaas gevormd door melk te koken. Daarom is het een bron van eiwitten, aminozuren en calcium die onze dagelijkse voeding ten goede komen.
Echter, na het koken van de melk, wordt de kaas beladen met verschillende oliën, kleurstoffen en suiker in de vloeistof die ze krijgen. Om te weten wat 'echte' of 'pure' kaas is, moet je dus kijken naar hoe het gemaakt wordt en hoe oud het is. Zo bevat een oudere kaas minder lactose. Kaas gemaakt van volle melk heeft een hogere omega-3 vetverhouding. Bovendien is de hoeveelheid natrium die het lichaam schaadt die in pure kaas zit, laag. Kaas, die veel vitamine A (een krachtige antioxidant) bevat en gemaakt is met geitenmelk, en weinig lactose bevat, is veel gezonder dan koeien- en schapenmelk. Als we hier rekening mee houden, zijn dit de 5 gezondste kaassoorten:
Ricotta
Een goede bron van eiwitten, fosfor, zink en selenium heeft ricotta een lage natrium- en vetverhouding. Het meest opvallende kenmerk van deze kaas, is dat hij perfect past bij zowel zoute als zoete recepten.
Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, die wordt verkregen door één tot drie jaar te drogen, behoort tot de kazen met een lage lactoseverhouding. Hoewel het helpt om gemakkelijk te verteren, wordt het vanwege het calciumgehalte aanbevolen aan tieners, zwangere vrouwen en volwassenen met gewrichtsproblemen.
Cheddar kaas
Cheddarkaas, van Engelse oorsprong en misschien wel een van de populairste kazen ter wereld, wordt gemaakt van koemelk. Het lactosegehalte is erg laag in deze kaassoort die wordt verkregen door veroudering zoals Parmezaanse kaas. Het bevat ook vitamine K2, dat voorkomt in groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie.
Mozzarella
Mozarella, die over het algemeen wordt verkregen uit koemelk en Italiaanse buffelmelk, is een kaas met een hoog calciumgehalte vanwege de vochtige structuur en versheid. Naast calcium bevat het biotine (vitamine B7), dat het suikerniveau in evenwicht houdt, niacine en vitamine D, E en A, die een te hoog cholesterolgehalte helpen verlagen. De combinatie van dit alles stelt de mozatarlan in staat om botten te versterken, de hartspieren te beschermen en witte bloedcellen in het lichaam te vergroten.
(Foto: Downshiftology met Lisa Bryan - Caprese Salad)
Platte kaas
Platte kaas of kwark, verkregen uit koemelk, behoort tot de kaas met de hoogste voedingswaarde. Onderzoek toont aan dat een kom met 200 calorieën kwark gemiddeld 26-28 gram eiwit bevat, terwijl dit type kaas een goede bron is voor calcium, selenium en fosfor. Bekend als Quark in het buitenland, heeft deze kaassoort ook lactosevrije versies.