Food

Christian Dior’s lievelingsrecepten om een driegangendiner op tafel te zetten

Poached eggs Fürstenburg, pommes dauphine en als dessert chocolade pompadour: chiquer dineren thuis wordt het niet.
alphabet text

‘The ingredients we use when cooking are just as noble as the materials used in couture. What I like in my profession is that one has to bring together one’s mind and one’s hand. I feel the same way when I cook, and if cooking is to be  considered intelligent work, then one’s hand must act dedicated performers. A work can only be brought to perfection if one’s creative imagination is loyally matched by one’s hand.’ Het zijn de prachtige woorden van Christian Dior in zijn Dior kookboek. Het bewijst zijn immer strevende houding naar perfectie; ook op zijn bord. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de couturier een van de laatste Parijzenaren was die nog een privékok in dienst had. 

Ons wordt nu een kijkje gegund in deze bijzondere keuken. Na zijn dood verscheen namelijk het kookboek La Cuisine­Cousu-Main (1972), en is tot onze blijdschap nu digitaal gebracht door het modehuis. Monsieur Dior beschrijft de recepten klassiek en hartstikke Frans. Heb je daarom genoeg boter en kaas in huis? Dan kun je beginnen. 

Voor-, hoofd- en nagerecht om dit weekend op tafel te zetten:

Tailor-Made_Cuisine-4.jpg

Poached Eggs Fürstenburg

Benodigdheden voor 6 personen:
- Kaassoufflé-mix (zie hieronder)
- 6 eieren
- 50 gram geraspte kaas
- Boter

Bereidingswijze
Giet een laag van de mix over een met (ruim) boter ingevette bakschaal. Pocheer lichtjes 6 eieren, laat deze uitlekken op een theedoek en verdeel ze vervolgens op de mix in de schaal. Bedek de eieren met nog een laag kaassoufflé-mix (zie recept hieronder). Bestrooi met een laag geraspte kaas. Plaats in een voorverwarmde oven tot de soufflé volledig is gerezen (ongeveer 15 minuten).

Kaassoufflé-mix

Benodigdheden
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel bloem
- Half kopje hete melk
- 4 eieren
- 100 gr geraspte kaas
- Zout en peper

Bereidingswijze
Smelt de boter op een laag vuur. Voeg de bloem toe en mix goed door met een houten lepel, tot het beslag blijft plakken. Haal van het vuur, voeg 4 eidooiers toe en mix het geheel goed door. Sla de overgebleven eiwitten stijf. Voeg daarna voorzichtig de eiwitten toe aan het beslag. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout. Bak een kwartier in een voorverwarmde oven.

Pommes dauphine

Benodigdheden voor 6 tot 8 personen:
- 1.25 kg aardappelen
- 300 gram kookdeeg
- Schaaltje zachte broodkruimels
- 4 eidooiers
- Zout en peper
- Olie

Bereidingswijze
Kook de aardappelen in water met zout. Giet af en plaats ze een aantal minuten in een voorverwarmde oven en schud daarna verder droog in een zeef. Breng op smaak met peper en zout. Bak ze vervolgens in een droge koekenpan op hoog vuur. Blijf roeren tot dat ze helemaal droog zijn. Haal van het vuur en meng de aardappelen met het kookdeeg en de eidooiers. Giet het mengsel in een geboterde schaal en laat afkoelen. Vorm balletjes ter grote van een ei en rol deze door de broodkruimels. Bak de ballen in olie totdat ze goed gaar zijn en goudbruin. Leg op een keukenrol om uit te lekken en breng op smaak met zout.

Tailor-Made_Cuisine-11.jpg

Pompadour

Benodigdheden voor 6 personen:
- 250 gram chocolade
- 250 gram boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 1 eetlepel bloem
- 30 gram boter

Bereidingswijze:
Smelt de chocolade met een beetje water en laat het afkoelen. Smelt de boter en laat afkoelen. Meng de gesmolten chocolade met de boter, eieren en bloem. Giet dit mengsel in een goed ingeboterde charlotte cakevorm en bak 40 tot 45 minuten op gemiddelde temperatuur af. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Serveer de volgende dag samen met crème anglaise.

Recommended posts for you