Brussel opent een nieuwe croque-monsieurbar in samenwerking met sterrenchefs
In zijn bekendste vorm, namelijk bestaande uit vierkante broden, belegd met ham en bedekt met gegratineerde kaas, werd de croque-monsieur voor het eerst voorgesteld in 1910 op de kaart van een Parijs café op de Boulevard des Capucines. Meer dan honderd jaar later wordt deze pijler van de dagelijkse keuken opnieuw uitgevonden in een kortstondige pop-up, geheel gewijd aan zijn erfgoed. Onder de naam Mr. Suisse x Liesse opent de croque-monsieurbar die Fromages de Suisse in samenwerking met Brussels' Kitchen lanceerde, dit najaar zijn deuren in Brussel, binnen de muren van het Sint-Gillis-restaurant Liesse.
Gedurende 6 weken zullen verschillende chefs van de meest prominente restaurants van de hoofdstad om de beurt hun eigen versie van de croque aanbieden, naast meer traditionele recepten met niet minder dan 6 verschillende Zwitserse kazen. Onder de gelukkige deelnemers zullen zijn : Anh-tu Pham, eigenaar van restaurant Nénu dat de Vietnamese keuken op een hedendaagse manier herneemt, Ronnie Bush, de chef van Le Conteur, het trendy adres dat zich laat inspireren door smaken uit het Midden-Oosten, Francesco Cury & Ugo Federico, de eigenaars van Racines die zopas hun nieuw project Monella lanceerden, Louise & Emma, de chefs van Le Cartel, het nieuwe Brusselse adres gewijd aan echte Mexicaanse taco's, en tot slot Mathias Smet, de chef van FRANK, het adres dat gespecialiseerd is in Australisch ontbijt. Elke week wordt een duo, bestaande uit een chef-kok en een Brusselse creamer uitgelicht. Zij stellen 3 kortstondige croque-recepten voor naast de vaste kaart. Onder de aangekondigde recepten kunnen we nu al genieten van de Kymcheese (van Nénu), een croque op basis van Vacherin Fribourgeois AOP Rustic met kimchi, een Koreaanse specialiteit, en een Gochujang-mayonaise, de Very Veggie (van FRANK) een croque met auberginechutney, Tête de Moine AOP en spiegelei of een Quesadilla (van Le Cartel) van chorizo en Emmentaler AOP licht gekruid.
En dat is nog niet alles. Voor de "Michelin Star Croque Week", die van 17 tot 22 november 2021 wordt gehouden, gaat het pop-uprestaurant nog een stap verder en biedt het recepten aan van twee sterrenchefs: Viki Geunes van het driesterrenrestaurant Zilte in Antwerpen en Lionel Rigolet, de chef van het tweesterreninstituut Comme chez Soi in Brussel, dat dit jaar zijn 95-jarig bestaan viert. De twee prestigieuze chef-koks zullen elk een exclusief recept op basis van Zwitserse kazen ontwikkelen en zullen ook een fantastische 5-sterren croque-monsieur op basis van Gruyère AOP aanbieden die zij samen hebben gecreëerd.
Mr. Suisse x Liesse Croque-Monsieur Bar, van 14 oktober tot 22 november 2021 (behalve dinsdag), Avenue Adolphe Demeur 57, 1060 Brussel.