Trendy Belgische brasserie "Smakelijk!" opent in Le Meridien Beach Plaza in Monaco
De 'it'-hotelbestemming in Monte Carlo, Le Meridien Beach Plaza, heeft weer een spannend eetcafé aan zijn dineraanbod toegevoegd: Smakelijk!, de eerste Belgische brasserie in Monaco. De brasserie met een typisch Vlaamse naam, zet de Belgische gastronomie (en een goede tijd) op tafel. Deze toevoeging in 2024 volgt op de succesvolle lancering van het restaurant 'Muse' in 2023, waardoor Le Meridian Beach Plaza een aantrekkelijke keuze is voor foodies.
Belgische keukenervaring in Monaco
Zowel Frankrijk en België kun je gastronomische leiders van de wereld noemen. Laurent Colin, culinair directeur bij Le Meridien Beach Plaza, leidt Smakelijk! samen met chef-kok Alexandre Lamberet en patissier Julien Beaulieu.
Het menu van de brasserie is gebaseerd op verse, hoogwaardige ingrediënten die veel gebruikt worden in onze keuken. Dus Luikse gehaktballetjes, gekonfijte eend, foie gras, huisgemaakte friet en gevulde tomaten staan op de lijst. En zoals we weten, is een Belgische culinaire ervaring niet compleet zonder wafels. Het dessertgedeelte omvat dus de klassieke Brusselse wafels en andere klassiekers zoals soufflé en toast.
Belgisch bier en wijn
Voor velen zijn de Belgische bieren en wijnen misschien alleen al een reden om te gaan. Belgisch bier is immers toegevoegd aan de Unesco-erfgoedlijst. Bij Smakelijk! heeft hoofdsommelier Jonathan Durante een veelzijdige drankenkaart samengesteld met het beste van België. Hij koopt de wijnen van een in Brussel gevestigde duurzame wijnmakerij genaamd Winery Gudule. De eigenaar achter de wijnmakerij, Theirry Lejeune, werkt samen met lokale producenten en experimenteert met smaken en aroma's, wat resulteert in een spectaculaire variëteit die bij verschillende paletten past.
Maar de Belgische wijntraditie beperkt zich niet tot smaak; het strekt zich ook uit tot service. Ze hebben subtiele details verwerkt, zoals het decanteren van kaarsen, het serveren van manden en het gebruik van een porttang om de flessen te openen. Smakelijk! gaat net zo goed over wijn en bier, als over eten.
Een Art Nouveau decor
Ontwerpstudio Adjamé koos ervoor om de 20e-eeuwse Belgische Art Nouveau opnieuw te bekijken voor de inrichting en ambiance van het restaurant. Ontwerpers Alice Calemard en Talissa Bachelot hebben aan andere Le Meridien Beach Plaza-projecten gewerkt, waaronder Muse en het privé-appartement '915'.
Sommige soorten kunst zijn speciaal gemaakt voor het interieur, en het levendige Art Nouveau-thema is precies dat. Het restaurant beschikt over strepen en bloemen in heldere maar warme groene, blauwe en grijze tinten. Ook al zijn er elementen als aardewerk in taverne-stijl en muren met bloemenbehang, de inrichting is ook eigentijds. Sommige decormaterialen, zoals servieskasten en planken, zijn aangekocht op rommelmarkten, wat eens te meer het engagement van de brasserie op het gebied van duurzaamheid aantoont. De bekleding is gemaakt door lokale ambachtslieden. Bloemen als tulpen, irissen en korenbloemen brengen wat natuur in het decor. Als je hier een foto zou maken, zou niemand geloven dat je in Frankrijk bent.
Brussel, Wallonië en Vlaanderen
Smakelijk! belooft een heerlijke ervaring te worden met kenmerkende Belgische elementen in zowel het eten als de visuele esthetiek. Het menu omvat alle regio's van België, waardoor gasten een culinaire reis kunnen maken door Brussel, Wallonië en Vlaanderen. En voor wie van bier of wijn houdt, zijn er traditionele Belgische brouwsels en wijnen.