Art & Culture

The Tinder Swindler: Simon Hayuts oplichting in 7 gebeurtenissen

Simon Hayut, het onderwerp van de recente Netflix-documentaire The Tinder Swindler, is sinds de release van het programma het onderwerp van kritiek op social media. Toch beweert hij dat hij onschuldig is.
cushion clothing sitting person shoe footwear coat blazer jacket suit

Het lijkt erop dat oplichtingsdocumentaires de rage zijn op Netflix, tussen het verhaal van nep-erfgename Anna Delvey in Inventing Anna, de turbulente binnenwereld van een veganistisch restaurant in Bad Vegan, en een gevaarlijke oplichter vermomd als een droomman in The Tinder Swindler. De oplichter die in de documentaire voorkomt? Simon Hayut.

Simon Hayut, ook bekend als Simon Leviev, blijkt een professioneel zakenman te zijn die er een exorbitante en luxueuze levensstijl op nahoudt. In werkelijkheid is wat zijn overvloedige dagelijkse activiteiten ondersteunt een Ponzi-piramide die vele vrouwelijke slachtoffers miljoenen dollars schuld heeft bezorgd - ongeveer 10 miljoen in totaal. Een terugblik op zijn oplichterij in 7 momenten.

Eerste oplichting en verblijf in de gevangenis

1648715958350499-1648079906-simon-leviev-tinder-swindler-scam-anna-delvey-netflix-stream.jpeg

Volgens de interviews die de regisseur van de documentaire, Felicity Morris, heeft afgenomen, vertoont Simon Hayut al sinds zijn tienerjaren frauduleuze neigingen. Dit bereikte een hoogtepunt in 2011 toen hij werd beschuldigd van diefstal, fraude en valsheid in geschrifte na het stelen van een cheque in zijn woonplaats in Israël. Met zijn fraude met cheques, valse paspoorten en valse identiteiten bereidde Simon Hayut zich voor om de professionele oplichter te worden die hij vandaag is.

Tussen zijn vertrek uit Israël naar Europa en de tenlastelegging van zijn eerste fraudedelicten, begon Simon Hayut vrouwen in Finland op te lichten. Hij werd gearresteerd nadat drie van zijn slachtoffers in 2015 naar voren kwamen, en werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Simon Hayut beëindigde zijn straf voortijdig en kwam vrij zonder verlossing. In de documentaire The Tinder Swindler gelooft zijn ex-vriendin en slachtoffer Cecilie Fjellhøy dat hij zijn tijd in de gevangenis gebruikte om zijn plannen te versterken. "Hij wist dat hij gewoon door zou gaan, door zou gaan, door zou gaan", zegt Fjellhøy

Bij zijn terugkeer naar Israël in 2017, vluchtte Simon Hayut snel weer en veranderde zijn identiteit in Simon Leviev.

Rebranding van Simon Leviev

1648716008942078-1647631750-simon-leviev-scam-tinder-swindler-controversy-netflix-stream-6.jpeg

Van 2017 tot 2019 nam Simon Hayut, nu bekend als Simon Leviev, de identiteit aan van een rijke CEO van een bestaand diamantbedrijf genaamd LLD Diamonds. Hij beweerde de zoon te zijn van miljardair Lev Leviev, bekend als de 'Koning van de Diamanten', en slaagde erin een beeld te schetsen van een rijke diamantopvolger, door naar zichzelf te verwijzen als 'de Prins van de Diamanten'.

Dit alles is te zien in de Netflix-documentaire, waarin zijn modus operandi ongelooflijk gedetailleerd wordt beschreven. Als CEO van een groot diamantbedrijf had Simon Hayut/Leviev veel 'vijanden' achter zich aan om... redenen die nog steeds onbekend zijn. Natuurlijk waren de aanvallen van zijn zogenaamde vijanden slechts listen om geld te ontfutselen aan zijn slachtoffers, die geloofden dat 1) zij hem beschermden door te betalen voor de overvallen en hem ondergedoken te houden 2) dat zij uiteindelijk hun geld binnen korte tijd terug zouden krijgen. Een miljardair kan makkelijk een schuld van 30.000 dollar terugbetalen, toch?

Met dit valse verhaal van een machtig man op een gevaarlijk terrein kon hij zijn verschillende slachtoffers, die dachten dat zij echte vrienden en levenslange minnaars van Simon Hayut waren, ervan overtuigen bankleningen aan te gaan en hun spaargeld over te maken om hem te beschermen. 

Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjoholm, en Ayleen Charlotte

 

Drie van de bekendste slachtoffers van Simon Hayut, die te zien waren in The Tinder Swindler, zijn slechts enkele van de vele mensen die extreem financieel verlies leden nadat hij hun leven had verlaten. Deze vrouwen zijn Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjoholm en Ayleen Charlotte, uit respectievelijk Noorwegen, Zweden en Tsjechië. 

Hoewel deze drie vrouwen in totaal verschillende Europese landen hebben gewoond, hebben zij alle drie dezelfde ervaringen opgedaan die volgens hen uniek voor hen zijn. Hotelafspraakjes, luxe reizen, een heleboel romantische boodschappen en gebaren, en een intieme band met een man die om hen gaf. Hij leidde tegelijkertijd met elk van hen een afzonderlijk leven; Cecilie Fjellhøy zocht voor het paar een woning in Londen, en Ayleen Charlotte ging 14 maanden uit met Simon Hayut. Pernilla Sjoholm was een goede vriendin van Simon Hayut/Leviev, die veel reisjes maakte, waarbij hij vergezeld werd door een andere vriendin, Polina. 

Simon Hayut kon deze levensstijl handhaven en door Europa reizen dankzij de creditcards en het geld dat hij van zijn vriendinnen kreeg. Hoewel zijn pogingen tot terugbetaling argwaan wekten - de cheques aan Cecilie Fjellhøy werden bijvoorbeeld geweigerd en het horloge van 100.000 dollar dat aan Pernilla Sjoholm werd gegeven, was vals - kwamen de slachtoffers pas achter de waarheid door tussenkomst van de kredietkaartmaatschappijen, die Simon Hayut goed kenden.

Met de hulp van een team Noorse journalisten van VG konden Cecilie Fjellhøy en Pernilla Sjoholm de misdaden van Simon Hayut aan de wereld onthullen in een artikel met de titel The Tinder Swindler. Nadat de man zich wekenlang voor de pers had verborgen, waarschuwde Ayleen Charlotte de politie in Griekenland, hetgeen leidde tot zijn arrestatie nadat hij op een vals paspoort naar Athene was gevlucht.

De drie vrouwen zijn sindsdien een GoFundMe gestart om een deel van hun financiële verliezen als gevolg van Simon Hayut terug te krijgen.

Vrijgave van de documentaire en gevolgen

1648716131935492-1647630085-simon-leviev-scam-tinder-swindler-controversy-netflix-stream-2.jpeg
1648716132068885-1647630092-simon-leviev-scam-tinder-swindler-controversy-netflix-stream-3.jpeg
1648716131920513-1647630095-simon-leviev-scam-tinder-swindler-controversy-netflix-stream-4.jpeg
Hayut en zijn in de documentaire genoemde slachtoffers van fraude: Ayleen Charlotte, Cecilie Fjellhøy, en Pernilla Sjoholm.

The Tinder Swindler kwam op 2 februari 2022 uit op Netflix, en veroorzaakte een vlaag van controverse en commentaar op sociale media rond Simon Hayut en zijn zwendel.  

Na de documentaire lijkt het erop dat Simon Hayut - die nog steeds het pseudoniem Simon Leviev gebruikt - is teruggekeerd naar zijn routineuze leven. Nadat hij slechts vijf maanden in de gevangenis had gezeten, suggereerde zijn nu verwijderde Instagram-account dat zijn oude leven intact was gebleven, genietend van zijn rijkdom in Israël en een nieuwe relatie met zijn vriendin Kate Konlin.

Het lijkt erop dat Simon Hayut zichzelf blijft promoten als zakenman, met enkele van zijn huidige ondernemingen waaronder online business cursussen (nu ter ziele) en marketing van zichzelf als een beroemdheid. Volgens TMZ overweegt hij zijn carrière in Hollywood te lanceren, want hij heeft getekend bij talentagent Gina Rodriguez. Simon Hayut haalde snel zijn sociale netwerken offline met de bedoeling om de gebeurtenissen van zijn leven te bewaren voor een toekomstig tell-all boek.

Dating app verbod en oplichting op Instagram

1648716218775549-1647631734-simon-leviev-scam-tinder-swindler-controversy-netflix-stream-7.jpeg
De arrestatie van Hayut in Athene, Griekenland.

Hoewel Simon Leviev sinds zijn vrijlating uit de gevangenis geen verdere juridische repercussies heeft ondervonden, is hem sinds de release van de documentaire het gebruik van een aantal dating-apps - zijn voormalige jachtterrein - verboden. Een onstuimige Simon Leviev zie je niet op jachten, in steden en privéjets maar op datingplatforms als Hinge, Plenty of Fish en, natuurlijk, Tinder.

Dating-apps zijn niet de enige sociale netwerkplatforms waarop Simon Hayut niet langer welkom is. In een geval van poëtische gerechtigheid, is Simon Hayut volgens een TMZ-artikel zelf slachtoffer geworden van oplichting. De oplichter werd opgelicht nadat hij 6.000 dollar had betaald aan een vermeende vertegenwoordiger van Meta in de hoop vinkjes te krijgen op de Instagram-accounts van hem en Kate Konlin.

Ontkenning van fraude

Ondanks een gevangenisstraf, een schriftelijk exposé en een documentaire met de standpunten van diverse slachtoffers en medewerkers, heeft Simon Hayut categorisch ontkend een oplichter te zijn. In een interview met Inside Edition, met Kate Konlin aan zijn zijde, zegt de oplichter dat hij "niet dit 'monster' is dat iedereen heeft gecreëerd" en dat de vrouwen die hij heeft opgelicht, niet door hem zijn 'opgelicht of bedreigd'.

De rechtszaak van de familie Leviev

1648716347219184-1648079655-simon-leviev-tinder-swindler-scam-anna-delvey-netflix.jpeg
Hayut's gefotoshopte "familie foto" met de echte Lee en Olga Leviev.

Een verdere bevestiging van de niet-verwantschap tussen Simon Hayut en Lev Leviev is het feit dat hij door de familie Leviev wordt aangeklaagd omdat hij zich voordoet als een lid van de familie van de diamantmagnaat. In Tel Aviv wordt Simon Hayut beschuldigd van 'het ontvangen van vele voordelen (ook materiële), van bedrog en het gebruik van valse woorden, en van het zich voordoen als een lid van de familie Leviev'. 

Recommended posts for you