BRAFA in de galerijen: wat te verwachten van de Brussels Art Fair 2021?
BRAFA is hèt kunstevenement van het jaar dat niet te missen is. Het internationale evenement heeft een prominente plaats gekregen in de agenda van kunstliefhebbers en vindt traditioneel eind januari plaats in Tour & Taxis. Terwijl de klassieke editie is uitgesteld tot 2022, wordt dit jaar, van 27 tot 31 januari 2021, een alternatieve editie aangeboden die galerietentoonstellingen, online kunst en originele video's combineert. Een vernieuwend concept dat de galerijen een hart onder de riem wil steken.
Deze editie, die bekend staat om zijn reputatie van hoogkwalitatieve tentoongestelde werken, is opgedeeld in drie families: tribale en oude primitieve kunsten, werken en voorwerpen uit de 20e eeuw, en enkele ongewone stukken uit verschillende periodes. In totaal zullen meer dan 950 kunstwerken worden aangeboden aan klanten en verzamelaars. Afhankelijk van het land en de strikte naleving van de sanitaire maatregelen zullen 129 handelaars in 14 landen en 38 steden tentoonstellingen organiseren in galerijformaat of online.
Het spreekt vanzelf dat één van deze landen België is, met 37 galerijen, waaronder verschillende uit de stad Brussel. De hoofdstad alleen al zal meer dan een kwart van de deelnemers ontvangen; daar zijn ook verschillende meetings voor gepland. Op weg naar de Zavel, waar Costermans & Pelgrims de Bigard aardewerk en oud porselein van Jean Lemaire tentoonstelt, waaronder een 18e-eeuwse Brusselse aardewerken kalkoen; op het Châtelainplein, Huberty & Breyne, is de Amsterdamse galerie Booij Fine Arts & Rare Items te gast, die het werk van René Lalique, Art Nouveau, Picasso, François Schuiten en Benoît Peeters zal tonen. Brame & Lorenceau en Univers du Bronze, beide uit Parijs, zullen hun tijdelijke onderkomen in de straten van Brussel vinden: in de Patinoire Royale-Galerie Valérie Bach voor Brame & Lorenceau, terwijl Univers du Bronze in de Rue Ernest Allard zal worden gehuisvest. Het zal mogelijk zijn om, na voorafgaande reservering, in een privé-ruimte te worden ontvangen in de Galerie de Jonckheere en bij Whitford Fine Arts.
Ook andere steden nemen deel aan het digitale evenement, zoals Knokke-Heist, dat de bijzonderheid heeft zijn galerijen gedurende verschillende dagen open te stellen (tijdens de weekends van 30 en 31 januari en 6 en 7 februari, van 11 tot 18 uur), Wijnegem, Antwerpen, waarvan zes galerijen toegankelijk zullen zijn en een selectie van creaties van Aldo Nason, Ath, Gent, Sint-Martens-Latem en Mechelen zullen stukken aanbieden gaande van hedendaagse kunst met de galeries Baronian Xippas, Boon, Patrick De Brock tot werken van Axel Vervoordt en de Panamarenko 'Pepto Bismo II', die voor het eerst sinds zeer lange tijd op de markt komt, of de klassieke kunst van Zwart Afrika van Didier Claes.
De Duitse steden Frankfurt am Main, München en Freiburg; Barcelona in Spanje; Beau, Bézier, Cannes, Marseille en Parijs in Frankrijk; de hoofdsteden Londen, Athene en Boedapest; de Italiaanse steden Arezzo, Florence, Milaan, Racconigi en Venetië; Nagoya in Japan; Amsterdam, Blaricum, Dommelen en Waalwijk in Nederland; Lissabon, Moskou, Genève en Zürich in Zwitserland; en New York en San Francisco in de VS zullen vanaf woensdag gastheer zijn voor de vierdaagse BRAFA.
Tot slot wordt het evenement afgerond met een online conferentieprogramma, de BRAFA Art Talks, dat kan worden bekeken op https://www.brafa.art.