Balletomania: was 2020 het jaar van ballet?
Ondanks het uitblijven van optredens, lessen of met sterren bezaaide gala's met opvoeringen, is ballet in 2020 uitgegroeid tot een cultuur icoon van heimelijke kracht. Ballet nam ons TV scherm over, infiltreerde in de boeken die we lezen en heeft zelfs onze kledingstijl beïnvloed. Maar hoe? En waarom? Noch tv-showrunners, noch modeontwerpers hadden een jaar als 2020 kunnen voorspellen waarin velen zich tot Instagram Live wendden voor barre-lessen terwijl ze hun eigen choreografie op TikTok viraal lieten gaan.
Ook L'Officiel België sprong mee op de kar van balletomania en wijdde zelfs het eerste L'Officiel Hommes nummer aan mannelijke ballerina's. Ontdek hier de coverstory met Tiemen Bormans, Nick Coutsier en Sidi Larbi Cherkaoui.
Inderdaad, de fameuze spandexen domineerden in 2020. Trendforecaster WGSN merkte zelfs op dat de verkoop van leggings met 60 procent is gestegen dit jaar. Sinds iedereen, van Cher tot de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, zich de laatste tijd in een exemplaar hijst, bestaat er weinig twijfel over hun legitimiteit. Hoewel leggings vaak op de markt worden gebracht als een flatterend, modern-tech wonder in de athleisure-beweging, zijn leggings niet echt au courant zoals de tentoonstelling Ballerina: Fashion's Modern Muse Museum in New York's Fashion Institute of Technology toonde. Samen met maillots werden leggings al in de jaren 40 gedragen, toen ontwerpers de kledij van ballerina's opmerkten en vervolgens in high fashion tijdschriften verschenen voor creatieve inspiratie. De trend zet zich vandaag met rasse schreden voort, niet alleen met catwalks die het podium van ballerina's weerspiegelen, maar ook met beroemde dansers zoals Misty Copeland die verschijnen in advertentiecampagnes voor Stuart Weitzman en Estée Lauder.
Copeland, die in 2015 de eerste zwarte vrouw werd die promoveerde tot hoofddanseres in de geschiedenis van het American Ballet Theatre, bracht afgelopen september een geïllustreerd kinderboek uit, genaamd Bunheads. Ze schreef eerder een ander kinderboek, Firebird, en een eigen memoire, Life in Motion. Ook Rizzoli publiceerde in 2020 minstens zes boeken met een dansthema, waaronder werken over Merce Cunningham en Michael Clark, en de eerste geautoriseerde fotografische film. een eerbetoon aan Copeland door Gregg Delman.
Over hommages gesproken, het zou nalatig zijn om seizoen 4 van The Crown niet te noemen, dat, hoewel fictief, toch gedeeltelijk gebaseerd is op echte gebeurtenissen. In de eerste aflevering zien we Emma Corrin's Diana Spencer sluipend door de grote hal van haar familiedomein, gekleed in panty's en een groen maillot als een "gekke boom" uit A Midsummer Night's Dream. Nog later, in de voorlaatste aflevering van het seizoen, zien we een verrassende uitvoering van "Uptown Girl" van prinses Diana in het Royal Opera House ter ere van de 37e verjaardag van Prins Charles. In 2017 herinnerde Wayne Sleep, de danseres die dat jaar samen met prinses Diana optrad, de ervaring in een nieuw herontdekte clip uit 48 Hours.
Dit jaar markeert ook het 10-jarig jubileum van Darren Aronofsky's psychologische horrorfilm Black Swan, met Natalie Portman en Mila Kunis als duellerende ballerina's met mentale gezondheidsproblemen. De thriller heeft duidelijk invloed gehad op Tiny Pretty Things van Netflix, de serie die gebaseerd is op een YA-roman met dezelfde naam en deze maand verscheen op het streaming platform. Het verhaal gaat over een groep getalenteerde, losbandige en misschien wel dodelijke dansers op een balletacademie in Chicago. Het tweede seizoen is nu al aangekondigd.
Iedereen die op zoek is naar een gezondere, realistische kijk op het genre, zou de nieuwe Disney+ docuserie On Pointe moeten bekijken. Met studenten van de School of American Ballet uit de hele VS biedt de zesdelige show een zeldzame blik in de dagelijkse ontberingen van optreden op een elite-niveau bij misschien wel de beste instelling van het land. Net als de dansers in Black Swan, maken de kinderen in On Pointe zich klaar voor The Nutcracker. In tegenstelling tot Tiny Pretty Things komen er - gelukkig - geen lijken uit de kast gevallen.
Hoewel de balletomanie in 2021 waarschijnlijk niet dezelfde pieken van 2020 zal bereiken, kunnen we wel met zekerheid zeggen dat ballet niet snel uit de schijnwerpers zal verdwijnen.