Art & Culture

Art Brussels: de installatie van Marcus Coates voor de Ruinart Carte Blanche 2024

Elk jaar biedt champagnehuis Ruinart een kunstenaar een "carte blanche" om een werk te creëren geïnspireerd door hun universum. De editie van 2024 is echter bijzonder omdat niet één, maar zes kunstenaars zijn benaderd. Onder hen bevindt zich Marcus Coates, die een installatie verzon geïnspireerd door de natuur in Champagne en die van 25 tot 28 april 2024 te zien zal zijn op de stand van Ruinart op Art Brussels.

Marcus Coates @ Marion Berrin ruinart
Marcus Coates @ Marion Berrin

Ah, champagne en kunst, we houden ervan bij L’OFFICIEL. Al helemaal wanneer de twee worden gecombineerd. Reikhalzend keken we dan ook uit naar de onthulling van de kunstenaar voor de Carte Blanche 2024 van champagnehuis Ruinart. Elk jaar geeft Ruinart namelijk een kunstenaar een carte blanche om zijn of haar unieke interpretatie van het erfgoed van het merk te geven. Diegene wordt dan uitgenodigd op het terrein in Reims om alles in zich op te nemen, fantasie op de vrije loop te laten gaan en iets te creëren. Vorig jaar nog ontwikkelde Eva Jospin tekeningen, sculpturen en borduurwerken die ze verzon nadat ze geïnspireerd werd door het eeuwenoude landschap errond. Of Jeppe Hein in 2022, die een kunstinstallatie creëerde waarin we krijt vaak zagen terugkomen, als verwijzing naar de vochtige kelders van het champagnehuis waar hij zo’n bijzonder gevoel kreeg. In 2021 verzon Tomás Saraceno een soort heteluchtballon die enkel kon opstijgen wanneer de temperatuur perfect was. Één graden verschil - iets waar de champagnestreek mee kampt dankzij de opwarming van de aarde - kon de hele installatie in duigen laten vallen. Net zoals de champagneproductie op dat moment. Al deze kunstinstallaties werden in de loop van dat jaar op kunstbeurzen overal ter wereld worden onthuld, waaronder Art Brussels, en eindigden als een permanente tentoonstelling op de historische site van Ruinart in Reims, in de Rue des Crayères nummer 4.

nature outdoors countryside rural farm adult male man person vineyard
@ Mathieu Bonnevie

Dat een kleine verandering in het systeem de boel op de kop kan zetten, werd ook dit jaar duidelijk dankzij de interpretatie van de Britse Marcus Coates genaamd “Conversations with Nature”. Marcus Coates is echter één van de zes kunstenaars van het collectief dit jaar, naast Andrea Bowers, Thijs Biersteker, Pascale Marthine Tayou, Henrique Oliveira en Tomoko Sauvage. Maar het is Marcus’ installatie die we eind deze maand in Brussel kunnen zien. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars die kunst verbindt met de natuur. In maart 2022 werd hij uitgenodigd door de École des Beaux-Arts de Paris om te spreken over zijn werk. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan tentoonstellingen zoals Aux frontières de l’humanité (Musée de l’Homme, Parijs, 2021), The World is in You (Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen, 2021) en Joseph Beuys and the Shamans (Museum Schloss Moyland, Bedburg-Hau, Duitsland, 2021). In 2016 werd zijn monografie uitgebracht bij Editions Koenig.

nature outdoors countryside rural adult male man person farm glasses
Marcus Coates @ Mathieu Bonnevie

Zoals de naam “Conversations with Nature” al doet vermoeden, staat de natuur centraal in het werk van Marcus. “Wanneer we één klein ding uit het ecosysteem halen, valt alles om”, vertelde hij aan L’OFFICIEL toen we samen de wandeling door de Taissy Vineyard en het bos van Montbré deden. In eerste instantie niet alleen visueel door alleen de bomen, bladeren en kleuren, maar ook door het geluid van de vogels. Dat perfecte ecosysteem deed ons denken: ook binnen het maken van champagne kan slechts de minste afwijking een kettingreactie veroorzaken die de hele harmonie in gevaar brengt. Het delicate evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad, de nauwkeurige timing van de rijping en het tijdstip van degorgement zijn allemaal cruciale factoren die het eindresultaat beïnvloeden. Één kleine verandering in het proces kan een domino-effect hebben, waarbij de complexe samenhang van smaken uit balans geraakt en de essentie van de Ruinart champagne verloren gaat. Het is deze fragiele harmonie die het proces van champagne maken zo bijzonder maakt, maar tegelijkertijd ook zo kwetsbaar.

body part finger hand person fungus plant accessories glasses face agaric
photography person photographer adult male man face portrait accessories glasses
@ Alice Jacquemin

Het was echter in dit bos, Montbré, en dus niet het Maison Ruinart, waar hij geïnspireerd werd. “Elk habitat heeft zijn eigen biodiversiteit, en dat maakt deze plek heel speciaal.” Er zijn volgens Marcus veel soorten te vinden die we niet vaak tegenkomen. En dat wil hij graag vieren. Daarom heeft hij voor Carte Blanche een efemere kalender ontworpen die de dagelijkse gebeurtenissen in de natuur op de historische wijngaard van Maison Ruinart in Taissy vastlegt, van de bloei van planten tot de vogeltrek en de levenscyclus van insecten. Op elke nieuwe vlag, die elke dag wordt gehesen (een ware viering dus), is in een korte zin het verborgen nieuws van ons ecosysteem te lezen. De boodschappen op de vlaggen zijn ook gebundeld in een publicatie in beperkte oplage.

banner text

Het werk heet Nature Calendar en zal te zien zijn op de stand van Ruinart op Art Brussels, van 25 tot 28 april 2024 in de Brussels Expo.

artbrussels.com

Tags

Recommended posts for you